Werken aan een robuust assortiment (5/5)

In Fieldlab Bol zoekt een koplopergroep van dertien bollentelers naar duurzame oplossingen voor de bollenteelt. Wat onderzoeken ze? Wat zijn hun verwachtingen? En waar lopen ze zoal tegenaan? In een vijfdelige serie leggen de telers uit waar ze mee bezig zijn. Dit vijfde artikel gaat in op assortimentskeuze en het ontwikkelen van robuuste rassen.

Verbetering van de footprint

Door voortdurend te experimenteren en te monitoren, zorgt Frank dat zijn bedrijf alleen de beste en meest bijzondere gladiolen in het assortiment opneemt. “Het stelt ons in staat om te controleren of rassen consistent presteren en blijven voldoen aan onze kwaliteitsnormen. Ondanks alle uitdagingen die er op dit moment zijn, krijgen wij het op deze manier toch voor elkaar gezonde gladiolenrassen te produceren die voldoen aan de wensen van de maatschappij.”

Onderscheidend aanbod

Boltha is een echt familiebedrijf, waar inmiddels de vijfde generatie de scepter zwaait. Sjaak van den Berg: “We hebben ruim 200 hectare aan lelies en tulpen staan, hier in Breezand en bij productiepartners in het land. Assortimentskeuze is een facet waarmee je je als ondernemer kunt onderscheiden ten opzichte van andere kwekers. Bij de lelies vermeerderen we virusvrij materiaal uit weefselkweek voor eigen gebruik en voor verkoop van virusvrije schubbollen. We doen er daarbij alles aan om te voorkomen dat het uitgangsmateriaal via mechanische overdracht met virus wordt besmet. Daarom stellen we zeer hoge eisen aan de hygiëne in ons bedrijf. Alleen virusvrije bollen komen via het lab op het bedrijf. Dat betekent dat eventuele luizen tijdens de doorteelt nagenoeg geen kans hebben om virus te verspreiden. Als er immers niks inzit, kun je ook niks verspreiden. Al moeten we helaas wel af en toe spuiten, bijvoorbeeld tegen de schimmel botrytis. Net als bij de gladiolen is de ene cultivar hier gevoeliger voor dan de andere. Dus ook wij kiezen voor rassen die veel minder of helemaal niet gevoelig zijn voor botrytis, waardoor we met minder chemie toekunnen.”

Eenrichtingsverkeer

Om virusvrije bollen te garanderen hanteert Boltha een strak hygiënisch teeltplan. “In ons bedrijf hanteren we een eenrichtingsweg voor de leliebollen. Van bollen uit het lab weten we dat die schoon en virusvrij zijn. Via de kas zetten we ze op het land op een apart veld, zodat ze niet met andere soorten in contact komen. Vervolgens bouwen we daarmee een areaal op, waarvan ongeveer 75% wordt geteeld voor de verkoop. Met behulp van goede hygiëne en protocollen zorgen we dat die virusvrij de grond in gaan, zodat we niet meer actief hoeven te monitoren of te spuiten tegen luizen.” Omdat je lelies via weefselkweek kan vermeerderen, kan dit een van de meest duurzame gewassen worden, denkt Sjaak. “Zeker als deze rassen ongevoelig zijn voor botrytis en we onkruid tijdens de teelt op een andere manier gaan bestrijden, bijvoorbeeld met de Laserweeder. Bij tulpen werkt deze eenrichtingsverkeer-methodiek helaas niet. Bij dit gewas duurt het 25 jaar voor je een knappe partij hebt.”

Frank Wagenaar: “Je kunt de bollenteelt niet vergelijken met tien jaar geleden. Lukraak spuiten is niet meer van deze tijd.”

Frustratie

Dat de media vaak zo’n negatief beeld van de bollensector schetsen, frustreert beide ondernemers. Frank Wagenaar: “Je kunt de bollenteelt van nu niet vergelijken met de teelt van tien jaar geleden. Het aantal middelen en de concentratie van middelen die we gebruiken is al zoveel minder geworden. In het verleden werd er veel preventief gespoten. Nu zie je dat telers veel beter kijken naar de weersomstandigheden en wat onder die omstandigheden echt nodig is. Lukraak spuiten is niet meer van deze tijd.”

Het geeft houvast om te zien hoe blij mensen worden van bloemen, zegt Sjaak van den Berg. “De wereld wordt er echt niet mooier van als we geen bloemen meer produceren. Dus als je vraagt: vinden wij ons vak nog steeds leuk? Dan is het antwoord volmondig: ja.” Frank beaamt dat: “Onze motivatie komt uit feit dat we echt een prachtig product maken. En dat blijven we de komende generaties doen.”

Meer ontwikkelingen bekijken?